Πρόγραμμα του Βλάχικου Γάμου και των Τοπικών Κοινοτήτων για το 2017

By Δημοσιευμένο Φεβρουαρίου 23, 2017

Κυριακή της Τυρινής

13:00 μ.μ.  οι «Καπεταναίοι» με τον Πανούση (υπηρέτη), το Φλάμπουρο και τα τοπικά όργανα (πίπιζα και νταούλι), φέρνουν βόλτα τα βλάχικα κονάκια και συναθροίζουν τα παλικάρια του «μπουλουκιού», τους Βλάχους, Μακεδόνες και Λιάπηδες. Συγκεντρώνονται τα «μπουλούκια»            (παρέες Βλάχων) στους κεντρικούς δρόμους στην Πλατεία και χορεύουν.

16:30 μ.μ. Στην Κεντρική Πλατεία Θήβας και στον Πεζόδρομο του Επαμεινώνδα, γίνονται το ΠΡΟΞΕΝΙΟ και τα ΑΡΡΑΒΩΝΙΑΣΜΑΤΑ κι από κοντά τραγούδια και χοροί μέχρι τα χαράματα άλλης άλλης μέρας, με τη συμμετοχή όλου του κόσμου, ντόπιων και επισκεπτών.

Καθαρά Δευτέρα

Το Αποκορύφωμα του εθίμου «Βλάχικος Γάμος»

7:00   π.μ. …σκούζει ο «σκάρος» (εγερτήριο Βλάχων).

8:30   π.μ. Άναμμα φωτιάς, χωριστά κάθε «μπουλούκι» και στη θράκα της ψήσιμο της «προπύρας», της πίτας νύφης. «Πυρρίχιος» χορός παλικαριών, γύρω από την κάθε φωτιά. Γλέντι, χορός και οινοποσία μέχρι να αποτραβηχτούν οι Βλάχοι…..

12:00 π.μ. στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας, για φαγητό και τις στερνές σκοτούρες της γαμήλιας πομπής και της «τελετής» του γάμου. Όλοι μαζί οι Βλάχοι στρώνουν κοινό τραπέζι με νηστίσιμα φαγητά, που μοιράζονται μαζί με τους επίσημους καλεσμένους και με όλο τον κόσμο των            επισκεπτών και τσουγκρίζουν μαζί τους τα ποτήρια με το διαλεχτό Θηβαϊκό κρασί.

14:00 μ.μ. ξεκινάει η «πομπή» από την Αγία Τριάδα για το δρόμο της Πινδάρου που είναι τα  «κονάκια» των συμπεθέρων πάνω σε δύο ράχες (καλύβες).

14:30 μ.μ. Άφιξη «πομπής» στην Κεντρική Πλατεία Θήβας όπου βρίσκονται οι καλύβες των συμπεθέρων . (Απ’ τα μεγάφωνα εξήγηση του εθίμου και βλάχικα τραγούδια) Ακούμπημα «προικιών» της «νύφης» στη βορινή καλύβα. Βλάχικος χορός ( το κάθε μπουλούκι χωριστά).
         Γίνεται το ξύρισμα του «γαμπρού» κι ακούγεται το σχετικό τραγούδι. Ακολουθεί ο διάλογος μεταξύ των «συμπεθέρων». Τα «συμπεθεριά» ξεδιαλύνουν τις διαφορές τους και αρχίζει το γαμήλιο γλέντι με την συμμετοχή όλου του κόσμου.
16:30 Ακολουθεί, ο χορός του πεθαμένου παλικαριού (πανάρχαιος χορός που συμβολίζει την ανάσταση της φύσης και τη γονιμότητα) και στη συνέχεια γλέντι και χορός.


 

Καπαρέλλι: ΤΑ ΚΙΘΑΙΡΩΝΕΙΑ

Ώρα έναρξης : 10:00 

Στο Καπαρέλλι Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής το πρωί, τελούνται τα «Κιθαιρώνεια», με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια, γαϊτανάκι, άφθονο φαγητό και κρασί για τους ντόπιους και τους επισκέπτες. 

Βάγια: ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ & ΚΟΥΛΟΥΜΑ

Ώρα έναρξης: 11:00

Στα Βάγια Θηβών, την Κυριακή της Τυρινής, πραγματοποιείται το Γαϊτανάκι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια και την Καθαρά Δευτέρα με κούλουμα και πέταγμα του χαρταετού από τους Συλλόγους Γυναικών Βαγίων και τους επισκέπτες.

Πλαταιές: Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ

Ώρα έναρξης 11:00

Στις Πλαταιές Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα το πρωί, εορτάζεται η «Γιορτή της Φασολάδας» με ντόπιο κρασί και σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακή μουσική με τραγούδια και γαϊτανάκι.

Ξηρονομή: ΓΛΕΝΤΙ ΜΕ ΚΟΥΛΟΥΜΑ

Ώρα έναρξης : 12:00

Στην Ξηρονομή Θηβών, την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται γλέντι με κούλουμα για τους απανταχού Ξηρονομείς και τους επισκέπτες με άφθονο κρασί, νηστίσιμα εδέσματα, παραδοσιακή μουσική και τραγούδια. 

 

Σε περίπτωση κακοκαιρίας θα υπάρξει μετατροπή στο πρόγραμμα.


Ο Βλάχικος γάμος της Θήβας

Κάθε χρόνο την Κυριακή της Τυρινής (τελευταία Κυριακή της αποκριάς) και την Καθαρή Δευτέρα (πρώτη μέρα της άνοιξης, της βλάστησης και της γονιμότητας, εδώ και εκατόν πενήντα χρόνια, στην αμπελοστεφανωμένη επτάπυλη Θήβα, πόλη πανάρχαιη και σεβαστή στην ιστορία και την παράδοση, πατρίδα του αμπελιού και του κρασιού, γενέτειρα πόλη του Βάκχου, σμίγουν τα προαιώνια στοιχεία της Διονυσιακής λατρείας με τη σύγχρονη χριστιανική πίστη, σ΄ένα πολυσήμαντο λαϊκό έθιμο, τον «ΒΛΑΧΙΚΟ ΓΑΜΟ», που γίνεται σε τέσσερις γιορτινές μέρες. Την Τσικνοπέμπτη, την Κυριακή της Τυρίνης, την Καθαρή Δευτέρα και των Αϊθοδώρων.

Το σύνολο των δρώμενων του εθίμου του «βλάχικου γάμου» με κορύφωση την πομπή και την τελετή του «γάμου» την Καθαρά Δευτέρα, μέσα από τον ομαδικό χορό των μπουλουκιών και τις ρυθμικές ιαχές - επίκληση, τα μουσικά όργανα που χρησιμοποιούνται όπως είναι το τύμπανο ή νταούλι και η πίπιζα (η οποία αποτελεί εξέλιξη του αυλού), καθώς και τον σκωπτικό διάλογο ο οποίος εξελίσσεται με την παλαιά βλάχικη προσφορά κατά την τελετή του γάμου μεταξύ των "συμπεθέρων" του γαμπρού και της νύφης, μεταφέρει σημειολογικά στο σήμερα, την αρχαιοτάτη Διονυσιακή λατρεία, η οποία δραματοποιείται και εικονοποιείται με θεατρικό τρόπο με τον κυκλικό «χορό του πεθαμένου», ο οποίος αποτελεί το κορυφαίο δρώμενο του εθίμου.

Το ζευγάρι, ο γαμπρός και η νύφη, αποτελούν τον πυρήνα αυτής της αέναης διεργασίας της γονιμότητας που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της ζωής, με την ένωση, τον γάμο του αρσενικού με το θηλυκό, μαζί με αυτή την εαρινή μετουσίωση, μεταμορφωμένους σε «Βλάχους», «Λιάπηδες» και «Μακεδόνες».

Ο διαπεραστικός ήχος που παράγεται από το πνευστό όργανο, την πίπιζα, διαχέεται περιστροφικά και επίμονα αγκαλιάζοντας τα σώματα των «βλάχων - βακχνιστών», εκτινάσσοντας σε διέγερση όλες τις ζωογόνες ερωτικές δυνάμεις και συνταιριάζεται απόλυτα με τον μουσικό βροντερό ήχο του βαρύτονου τυμπάνου, δημιουργώντας ένα ρευστό ρυθμικό και απόλυτα δονητικό περιβάλλον μέσα στο οποίο διαδραματίζονται τα δρώμενα, ο θάνατος, η γονιμότητα και η αναγέννηση της φύσης και των όντων.

Το ομαδικό γλέντι και μεθύσι, η πομπή, ο Πυρίχιος χορός, τα φλάμπουρα με τα γαρυφαλλοστόλιστα πορτοκάλια και οι γκλίτσες (παραλλαγές των Βακχικών θυρσών),η τσουχτερή σάτιρα, οι αισχρολογίες και τα πειράγματα, ο χωρίς σταματημό και αναπαμό χορός, η ακατάσχετη οινοποσία, τα πηδήματα και οι κραυγές, ο πανούσης με το υπερμεγέθες ομοίωμα φαλλού και τα κουδούνια που κρέμονται στα σκέλια του, οι θεατρίνοι που λέγονται και "γελοίοι" με την ιδιόμορφη φορεσιά τους, (κατσάρια, με τα κλαριά κισσού στο κεφάλι τους ) και τις γκριμάτσες και τα καμώματα τους καταίδιοι "βακχευόμενοι σάτυροι", ο χορός του "πεθαμένου" που συμβολίζει την Ανάσταση της φύσης, τη νίκη της ζωής πάνω στο θάνατο, είναι λίγα από τα σημάδια που μαρτυράνε ότι τούτος ο "Γάμος", το πολυσήμαντο αυτό λαϊκό φανέρωμα είναι ένα αυθεντικό κατάλοιπο της πανάρχαιας οργιστικής Διονυσιακής λατρείας.

 

Προφίλ

  • Το 1989 ο νομός Βοιωτίας αποκτά το δικό του Ελεύθερο Ραδιόφωνο με την ονομασία Ράδιο Θήβα 97,5.
    Η εμβέλεια του αλλάζει και σηματοδοτεί το περιφερειακό Ραδιόφωνο της Στερεάς Ελλάδας με κύριο στόχο του την Ενημέρωση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΙΣΩΠΟΥ 7.32200
22620 81273
Fax: 22620 28117
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Quote

  • Η μουσική και ο ρυθμός βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής.

    - Πλάτων -