Avatar

On Air

Ράδιο Θήβα

Σαν σήμερα πριν 416 χρόνια

By Δημοσιευμένο Απριλίου 20, 2017

Φιρμάνι του σουλτάνου από την Αδριανούπολη, προς τον μπέη της Ρούμελης (και άλλους) για την σύσταση γενιτσαρικών ταγμάτων, καλλίμορφων αγοριών, «ως είθισται».

 Γιατί οι Έλληνες πετσόκοβαν τα παιδιά τους. Στην Ήπειρο τα κλαίγαν ζωντανά.

Ο σουλτάνος ήταν αρχηγός (και) της ιερός κοινότητος των πιστών (ούμπα). Αλλά για να κηρύξει ιερό πόλεμο (τζιχάντ) δεν αρκούσε να το κάμει αυτός ως αρχηγός κράτους. Απαιτείιο και το ιερό φετβά (διάταγμα) του ερμηνευτού του ιερού νό­μου, δηλ. του σεΐχη του Ιολάμ.

Ο τελευταίος ενέκρινε τις ορέ­ξεις του σουλτάνου. Μια φορά αρνήθηκε να εκδώσει τέτοιο διάταγμα: Ήταν ο Μάιος του 1821. Είπε στον σουλτάνο πως οι ραγιάδες στην Πόλη είναι ήσυχοι και νομιμόφρονες. «Εάν θέλεις να κυνηγήσεις «αντάρτες» να κατέβεις στην Πελοπόννησο».

Ο σουλτάνος τότε έδιωξε με ένα πλοίο τον σεΐχη του Ιολάμ και τον έστειλε (τάχα) εξορία στην Λήμνο. Αλλά με ιδική του εντολή, κατά την διάρκεια του ταξειδιού τον. έπνιξαν! Έτσι τον διαδέχθηκε ένας άλλος σεΐχης, πιστός του σουλτάνου, που φυσικά και εξέδωσε το σχετικό διάταγμα-νόμο...

Ιδού τι παρήγγελνε και διέ­τασσε ο σουλτάνος από την Αδριανούπολη, το 1601, προς τον μπεηλέρ-μπέη της Ρού­μελης, τους ιεροδικαστάς και τους αγάδες των γενιτσαρικών οτζακίων (= τζακιών) με την παραλαβή της επιστολής του: «Ως είθισται, για την σύσταση των «γενναίων γενιτσαρικών ταγμάτων» να στρατευθούν και να αποσταλούν στα τζάκια των γεννιτσάρων οι καλλίμορφοι)*), αρτιμελείς, και ηρος πόλεμον κατάλληλοι νέοι των απίστων, ηλικίας 15-20 ετών.

Έχοντες και εφέτος την επιθυ­μία, όπως συνεχισθεί το έθιμο προς ενίσχυσιντωνγενιτσαρι- κών οτζακίων, διατάσσω και παραγγέλλω όπως διορίσετε και αποστείλατε αμέσως ικανό αριθμό μουμπασίρηδων, για να σας βοηθήσουν στην επιλογή και αποστολή των νέων γενι­τσάρων. Οι αποσταλλησσόμενοι μουμπασίρηδες, κατά υψη­λήν εντολήν του σουλτάνου, θα έχουν το δικαίωμα, όπως, εφ’ όσον ηαρίσταται ανάγκη εφαρμόζουν τις διατάξεις του γνωστού ιερού φετβά του σέίχ ουλ ισλάμ(**)».

Αδριανούηολις, 29.3.1601. Ιδού τι έλεγε αυτός ο φετβά:

«Εάν ο γονιός ή όποιος άλ­λος άπιστος αντισταθεί στην απαγωγή των Ελληνοπαίδων, στην παράδοση του γενιτσάρου υιού του, τότε θα απαγχονί- ζεται ευθύς στο κατώφλι της θύρας του, αφού το αίμα του θα θεωρείται άνευ αξίας!»...

Για περισσότερα:

«Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας, Αρχείον Βερροίας-Ναούσπς, 1598-1886», τ. α.

Στην Ήπειρο, την πρώτη Κυ­ριακή μετά το εκάστοτε παι­δομάζωμα, οι γονείς έκαναν μνημόσυνο των αρπαγμένων παιδιών τους, που είχαν απάγει οι Τούρκοι, κι ας ήταν ακόμη αυτά, ζωντανά! Στο μνημόσυνο και στο πένθος συμμετείχε όλο το χωριό, για τα απαγμένα του παιδιά! Έτσι, τα κλαίγαν ζω­ντανά! Κάτι ανάλογο συνέβαινε και σε άλλες περιοχές, όπου ζούσαν Έλληνες.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(*) Ως γνωστόν, τα καλλίμορφα αγόρια τα ήθελαν για τις γνω­στές ανώμαλες σεξουαλικές ορέξεις που είχαν οι Τούρκοι. ΓΓ αυτό, οι ίδιες οι μητέρες των Ελληνοπαίδων, κοριτσιών και αγοριών, ετραυμάτιζαν, πετσόκοβαν, εχάραζαν στο πρόσωπο και αλλού, ή ξέσκι­ζαν με μαχαίρι τα παιδιά τους (πολλάκις έφθαναν έως και σε μικρούς ακρωτηριασμούς), ίνα πλήξουντην καλλιμορφία τους, ούτως ώστε να μην τα επιλέξουν οι Τούρκοι!

(**) δηλ. του σεΐχη του Ισλάμ. Άρα ο γενιτσαρισμός γινόταν με την σύμφωνη γνώμη της κοσμικής και της θρησκευτι­κής εξουσίας στην Οθωμανική Αυτοκραοτία, αν και αυτές πολλάκις σε αυτό το αχανές κράτος μπερδεύονταν.

Γιώργος Λεκάκης

Προφίλ

  • Το 1989 ο νομός Βοιωτίας αποκτά το δικό του Ελεύθερο Ραδιόφωνο με την ονομασία Ράδιο Θήβα 97,5.
    Η εμβέλεια του αλλάζει και σηματοδοτεί το περιφερειακό Ραδιόφωνο της Στερεάς Ελλάδας με κύριο στόχο του την Ενημέρωση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΙΣΩΠΟΥ 7.32200
22620 81273
Fax: 22620 28117
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Quote

  • Η μουσική και ο ρυθμός βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής.

    - Πλάτων -