Avatar

On Air

Ράδιο Θήβα

Η Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Βοιωτίας Αλεξάνδρα Χαραμή μιλά για την ανακάλυψη του μυκηναϊκού τάφου στον Ορχομενό

By Δημοσιευμένο Σεπτεμβρίου 12, 2017

Η προϊσταμένη έφορος αρχαιοτήτων Βοιωτίας κα Αλεξάνδρα Χαραμή σε αποκλειστική συνέντευξη στο Ράδιο Θήβα, στην εκπομπή του Παναγιώτη Πούλιου, «Ατζέντα της Ημέρας», μίλησε για την ανακάλυψη ενός νέου μυκηναϊκού τάφου στην ευρύτερη περιοχή του Ορχομενού, που έχει συγκλονίσει τόσο τα τοπικά, όσο και τα ξένα μέσα ενημέρωσης.

Η έρευνα ξεκίνησε φέτος και θα διαρκέσει ακόμη 5 χρόνια, όμως γίνεται μια διακοπή ενός χρόνου καθώς  τα ευρήματα αυτά οδηγούν στην μελέτη του υλικού και μια δημοσίευση σχετικά με το υλικό αυτό.

Όπως τόνισε η κα Χαραμή ο τάφος αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους σε μεγέθους που έχει βρεθεί τα τελευταία 150 χρόνια στην Ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εύρημα. Άμεσα θα ξεκινήσει η συντήρηση του υλικού, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η μελέτη του, όπου μέσω αυτής θα αντληθούν ακόμη περισσότερα επιστημονικά συμπεράσματα για τα ευρήματα του τάφου. Η πρώτη χρονολόγηση του τάφου τον τοποθετεί στα μέσα του 14ου αιώνα π.χ στην Μυκηναϊκή περίοδο, όμως όπως επισήμανε η κα Χαραμή, μετά την μελέτη του υλικού θα υπάρχει μια πιο ακριβής χρονολόγηση. Μεγάλης σημασίας είναι και το γεγονός πως βρέθηκε μονάχα μια ταφής καθώς και τα κτερίσματα της που αντιστοιχούν στην ταφή αυτή, ασύλληπτη ταφή που είναι κάτι πολύ σπάνιο, μιας και οι θαλαμωτοί τάφοι χρησιμοποιούνται για πάρα πολλές ταφές μια γενιάς. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως πραγματοποιήθηκε μονάχα μια ταφή καθώς μετά την εν λόγω ταφή κατέρρευσε η οροφή με αποτέλεσμα να γεμίσει χώμα και έτσι να μην είναι δυνατή η χρησιμοποίηση του χώρου για περαιτέρω ταφές.

Μέσα στον τάφο βρέθηκε ένας άντρας που πιθανολογείται πως ήταν 40 έως 50 χρονών, τον οποίο συνόδευαν πολύ επιδεμένα κτερίσματα και επικασσιτερωμένα αγγεία, κάτι το οποίο όπως τόνισε η κα Έφορος αναδεικνύουν μια πολυτέλεια. Ακόμη υπήρχαν όπλα του άντρα, όπως το τόξο και τα βέλη του, και τα χαλινάρια από δύο άλογα που ανήκανε σε ένα άρμα το οποίο τον είχε μεταφέρει στην ταφή του καθώς και άλλα αντικείμενα χρυσά που κάνουν αισθητό τον πλούτο αυτού του άντρας αλλά και την ανώτερη κοινωνική τάξη που είχε στην Μυκηναϊκή εξουσία ενώ κα Χαραμή εικάζει πως ο νεκρός ανήκε στο Μυκηναϊκό ανάκτορο του Ορχομενού.

Τέλος η κα Χαραμή επισήμανε πως «ο σεβασμός των ανθρώπων που βρίσκονται σε αυτή την πόλη για τον αρχαιολογικό πλούτο της πόλης είναι πολύ σημαντικό για εμάς, αυτό προσπαθούμε να προβάλλουμε και να δείξουμε τον αρχαιολογικό πλούτο ώστε να γίνεται σεβαστός από τους πολίτες»

Media

Προφίλ

  • Το 1989 ο νομός Βοιωτίας αποκτά το δικό του Ελεύθερο Ραδιόφωνο με την ονομασία Ράδιο Θήβα 97,5.
    Η εμβέλεια του αλλάζει και σηματοδοτεί το περιφερειακό Ραδιόφωνο της Στερεάς Ελλάδας με κύριο στόχο του την Ενημέρωση.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΙΣΩΠΟΥ 7.32200
22620 81273
Fax: 22620 28117
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Quote

  • Η μουσική και ο ρυθμός βρίσκουν το δρόμο τους προς τα πιο απόκρυφα μέρη της ψυχής.

    - Πλάτων -